AZ ORSZÁG 10. LEGNAGYOBB HAZAI ERŐMŰVE A VIRTUÁLIS ERŐMŰ


Idén már 6. alkalommal díjazta az energiatudatos, energiahatékony és energiahatékony mentor vállalatokat a Magyar Innováció és Hatékonyság (MI6) Nkft Virtuális Erőmű Programja (VEP), amelynek különlegessége, hogy a VEP mára hazánk 10. legnagyobb kapacitású „erőművévé” nőtte ki magát.

2017-ben első alkalommal részesültek díjazásban a programba új „erűművi blokkal” bekapcsolódó Energiatudatos Iskolák is.

Dr. Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, a Virtuális erőmű program fővédnöke az energiahatékonyság fontosságára mutatott rá, a 2011-ben indult programban célul jelölték meg, hogy 2020-ra 200 megawattos virtuális erőmű jöjjön létre, a jelenlegi állás szerint ez a mutató már meghaladta a 120 megawattot.

Marczinkó István a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében rámutatott: az energiahatékonysági és megújuló energetikai fejlesztések mind a hazai vállalati szektor versenyképesség-növelésének, mind a gazdaság karbonmentesítésének lényegi eszközét jelentik – a jövő generációk ilyen irányú szemlélet formálása pedig a jövő gazdaságát teheti fenntarthatóbbá.

A kormány által 2016-ban elfogadott Irinyi terv feladatként jelöli ki az energia- és anyaghatékonyság növelését a gazdaságban. Az NGM ezért tartotta kiemelten fontosnak, hogy – az előző évhez hasonlóan – idén is védnökként vállaljon szerepet a Virtuális Erőmű Program díjatáadó rendezvényén.

Dr. Mezősi Balázs a Programot működtető szervezet operatív igazgatója kiemelte, hogy: „a MI6 programjaiban továbbra is prioritásként kezeli a már működő a kis- és középvállalatok energiahatékonysági és megújuló energetikai fejlesztéseinek szakmai támogatását, de 2016-tól emellett fontos szerepet szán a jövő gazdasági szereplői, azaz a ma iskolai tanulói szemléletformálásának, valamint a gazdasági környezetet nagyban meghatározó önkormányzatok fenntarthatósági szakmai támogatásának is.” Majd hozzátette: „a Nemzetgazdasági Minisztériummal együttműködve a cél az, hogy az energiahatékonyság mellett elkötelezett vállalatok számára szakmai és pénzügyi támogatás álljon rendelkezésre a fejlesztések megvalósítására.”

Az ünnepélyes díjátadón Energiahatékony Mentor Vállalat díjat kapott a Cothec Energetikai Üzemeltető Kft. Az Energiahatékony Vállalat címet a Budapesti Főtáv, a Continental Automotive Hungary, a Flex-Coop Kft. és a Zala Megyei Fejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. nyerte el. Az Energiatudatos Vállalat díjat a BKV mellett a Pálos Vendégház vihette haza. Egyéni díjat kaptak az Audi, a Főtáv, a Get Energy, a Semmelweis Egyetem és az Magyar Tudományos Akadémia képviselői.

Az oktatási intézmények kategóriájában, azaz az Energiatudatos Iskolákért Program keretén belül Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Miniszteri biztosa köszöntötte az öt Fejér megyei díjazottat: a székesfehérvári Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolát, a Jáky József Szakgimnáziumot, a Vörösmarty Mihály Általános Iskolát, a velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumot, valamint a csákvári  Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolát.

 

Gratulálunk Díjazottainknak!