Lakossági programunk elsődleges célcsoportjai
a diákok és az iskolák

Energiatudatos Iskolákért Pályázat

(ETIP 2018)


VIRTUÁLIS ERŐMŰ PROGRAM TM (VEP)
„Tanulással és tudással egy zöldebb és fenntarthatóbb világért”
 

A jövő generációk léte és életminősége nagyban függ attól, hogy már ma képesek vagyunk-e átalakítani a világról, a környezetünkről és életünkről alkotott gondolkodásunkat, tudásunkat, majd erre alapozva életformáinkat és szokásainkat úgy, hogy ne zsákmányoljuk ki a természeti erőforrásokat, azaz fenntartható módon éljünk.

Hazánk piacvezető, az Európai Bizottság által is díjazott zöld energetikai programját (Virtuális Erőmű Program (VEP) működtető Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. (MI6) évek óta elkötelezett gyermekeink és unokáink szemléletformálása iránt.

2016-ra elkészült és megnyitotta kapuit a diákok részére a demonstrációs célú energiahatékonysági mintaépület Székesfehérváron. A MI6 mintaépület segítségével az iskolások már gyermekkorban, közérthető módon és testközelből ismerhetik meg a ma elérhető „legzöldebb” építészeti és gépészeti technológiákat, ill. megtanulhatják azt, hogy az ezekkel való tervezés és kivitelezés hosszú távon nem csak fenntarthatóbb és környezetbarátabb, de egyben olcsóbb is, mint a hagyományos technológiákkal épített ingatlanok.

2016-ban elindult az Energiatudatos Iskolákért Program, melynek célja, hogy a MI6 mintaépületet nyílt napok formájában „elvigyük” az iskolákba – azaz az abban megismerhető tudást egy általános, fenntartható fejlődésről szóló tudáskeretbe illesztve mutassuk be a gyerekeknek. E programok sikerességét a több ezres résztvevői szám igazolta.

Energiatudatos Iskolákért Pályázat (ETIP 2017) a Fenntarthatósági Témahéten

Az idén újra meghirdetett Energiatudatos Iskolákért Pályázatra (ETIP 2017) továbbra is bármelyik iskola be tud jelentkezni a MI6 honlapján és a Facebook oldalán, de a Fenntarthatósági Témahétre regisztrált iskolák 2017-ben önálló alprogramot kapnak, amelyben elnyerhetik az „Energiatudatos Iskola”, „Energiahatékony Iskola” vagy „Energiahatékony Mentor Iskola” címet. Amennyiben az iskola csatlakozik a Fenntarthatósági Témahéthez, egyúttal regisztrálhat az Energiatudatos Iskoláért Programra is.

Hogyan működik az ETIP?

 1. A regisztrációnál az iskolának ki kell jelölnie egy tanárt, aki az iskola Energiatudatossági követe (E-Követ) lesz. Az E-Követek a MI6-tól egy kidolgozott írásos tananyagot kapnak, amelynek célja, hogy a fenntartható fejlődés fontosságáról, a ma elérhető, legmodernebb zöld technológiákról, a MI6 energiahatékonysági demonstrációs épületéről, ill. annak kommunikációs tartalmáról a diákoknak átadható tudással gazdagodjanak.
   
 2. Az E-követek az elsajátított tudást a tagintézmények minél több diákjának átadják, akik ezt aláírásukkal is igazolják (jelenléti ív), és akik bevonásával – számos „ISKOLÁN KÍVÜLI FELADATOK tesztjeit” (IKIF) küldenek vissza hozzánk.
   
 3. Az összegyűjtött IKIF-et elektronikus formában kell beküldeni 2018. május 31-iga Fenntarthatósági Témahét honlapjára: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/palyazatok, melyeket 2018. augusztus 10-ig értékeli a VEP Tanácsadó Testülete.
   
 4. Az aláírt jelenléti íveket, illetve IKIF-et eredeti példányban postai úton (2040 Budaörs, Baross utca 165/3. I.em.) kérjük eljuttatni a MI6 részére 2018. május 31-ig, melyeket 2018. augusztus 10-ig értékeli a VEP Tanácsadó Testülete.

A tananyagok, mellékletek, IKIF-ek, stb., az alábbi linken érhetőek el: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/letoltheto-oratervek

Az ETIP pályázathoz tartozó két tananyag: 

 • Egészséges élet egy életen át!
 • Élj ökosan generációkon át!

Az ETIP értékelése

A Teszteket benyújtó iskolák - az iskola létszámának arányában - a legtöbb helyesen kitöltött, aláírt IKIF-et beküldött intézmények képviselőit, ill. az iskolák által delegált diák képviselőket a MI6 meghívja a 2018-es (2019 tavaszi) VEP - EKP díjátadóra, és a következő kategóriákban díjazza:

 1. Energiatudatos Iskola: azon intézmény, amely diákjaival közösen, megismerte a MI6 energiatudatossági filozófiáját és tudását, és legalább három különböző Iskolán Kívüli Feladatból a legtöbbet küldte el számunkra, valamint a diákok legalább fele igazoltan (jelenléti ív) részt vett a kapcsolódó képzésen.
  A díjazottak képviselői a program védnökeitől oklevelet vehetnek át a 2019. márciusában megrendezendő eseményen, továbbá az iskola egy évig használhatja a VEP - Energiatudatos Iskola címet ill. az ezt tanúsító védjegyet.
   
 2. Energiahatékony Iskola: azon intézmény, amely diákjaival közösen, megismerte a MI6 energiatudatossági filozófiáját és tudását, és legalább négy különböző Iskolán Kívüli Feladatból a legtöbbet küldte el számunkra, valamint a diákok legalább fele igazoltan (jelenléti ív) részt vett a kapcsolódó képzésen.
  A díjazottak képviselői a program védnökeitől oklevelet vehetnek át a 2019. márciusában megrendezendő eseményen, továbbá az iskola egy évig használhatja az VEP - Energiahatékony Iskola címet ill. az ezt tanúsító védjegyet.
   
 3. Energiahatékony Mentor Iskola: azon intézmény, amely diákjaival közösen, megismerte a MI6 teljes energiatudatossági filozófiáját és tudását, és az összes Iskolán Kívüli Feladatból a legtöbbet küldte el számunkra, valamint a diákok legalább fele igazoltan (jelenléti ív) részt vett a kapcsolódó képzésen.
  A díjazottak képviselői a program védnökeitől oklevelet vehetnek át a 2019. márciusában megrendezendő eseményen, továbbá az iskola egy évig használhatja az VEP – Energiahatékony Mentor Iskola címet ill. az ezt tanúsító védjegyet.
Energiatudatos_Iskola_2018.jpg
Energiahatekony_Iskola_2018logo.jpg
Energiahatekony_Mentor_Iskola_logo2018.jpg

Az aláírt jelenléti íveket postai úton (2040 Budaörs, Baross utca 165/3. I.em.) kérjük eljuttatni a MI6 részére.

A tanórákon túl a diákok otthon is fejleszthetik tudásukat a Virtuális Erőmű Program Facebook kvízjátékának kitöltésén keresztül, mellyel nem csak ismereteiket és tudásukat tudják bővíteni, hanem egy játékban is részt vehetnek. A kitöltők között több értékes ajándékot sorsolunk ki, melyeket a szerencsés nyertesek, ill. kísérőik szintén az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjátadóján vehetnek át.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!


Jádi Enikő

Marketing és PR asszisztens

E-mail: info@mi6.hu