MI6logo.jpg
 

Baranyai
Virtuális Erőmű Program (BAVEP)

Baranyai_Virtualis_Eromu_Program_2-page-001.jpg

Az energiatudatosság és energiahatékonyság, valamint a zöld energetikai fejlesztések iránti nyitottságot és elkötelezettséget szem előtt tartó közös szándéknyilatkozatot írt alá a Pécsi Tudományegyetem, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécsi Egyházmegye, a Baranya Megyei Önkormányzat, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Leőwey Klára Gimnázium valamint a Virtuális Erőmű Program (VEP) igazgatója és védnöke. Az aláíró felek megállapodtak abban, hogy létrehozzák és működtetni kezdik a Baranyai Virtuális Erőmű Programot (BAVEP).

20190410-1238-03114-csortos-szabolcs.jpg
 
Pécsi Tudományegyetem.png
 
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata.jpg
 
Baranya Megyei Önkormányzat.png
 
Pécsi Egyházmegye.png
 
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.jpg
 
Pécsi Leőwey Klára Gimnázium.jpg

HELYI ÉPÍTKEZÉSSétálj és játssz velünk!


Kibírnál egy hetet vagy akár csak egy napot autó nélkül?
Tennél a fenntarthatóbb környezetért és az egészségedért?
Kedveled az alternatív közlekedési módokat?
Szeretsz játszani és kedveled a kihívásokat?
 

Az Európai Mobilitási Hét Neked szól!

Tízezer lépés Pécsen!

Elfogadod a kihívást?

Hagyd az autót és sétálj velünk!

Vegyél részt a „Sétálj és játssz velünk!” Ökocaching játékunkban, és nyerj értékes zöld ajándékokat! A játékleírást megtalálod a https://zoldegyetem.pte.hu/hu/europai-mobilitasi-het felületen.

Időpont: 2019.szeptember 16. - szeptember 22.

Európai Mobilitási Hét_2019 09 16_22_plakát_email-page-001.jpgBaranya megye fenntarthatósága - Nemzetközi workshop

Az Indonéziai Egyetem GreenMetric felmérését koordináló csapatának elnöke és alelnöke - Prof. Riri Fitri Sari és Mr. Junaidi - érkezett július 15-én a Pécsi Tudományegyetemre azzal a céllal, hogy megismerjék a fenntarthatósági törekvések iránt elkötelezett intézmény tevékenységét, és személyesen mutassák be a világ zöld egyetemeit rangsoroló lista múltját, jelenét, jövőjét, a nemzetközi trendeket, a verseny indikátorait, az adatszolgáltatás folyamatát. A találkozón a Pécsi Tudományegyetem, Pécs városa, Baranya megye fenntarthatóságának témakörében érdekelt szervezetei is bemutatkoztak.

Bővebb információ: https://zoldegyetem.pte.hu/hu/hirek/baranya_megye_fenntarthatosaga_nemzetkozi_workshop

 
IMG_0517.JPG


BAVEP ÜZLETI REGGELI

Workshop keretében vitatták meg a napokban a fenntarthatóság mellett elkötelezett Baranyai Virtuális Erőmű Program (BAVEP) szereplői és támogatói, hogy az elmúlt hónapokban milyen lehetőségekkel tudtak élni a zöld tudáshoz, kapcsolatrendszerhez és forrásokhoz való hozzáférés tekintetében, milyen közös helyi, szemléletformáló akcióik voltak, egyáltalán milyen fejlesztéseket tudtak elindítani. A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. részéről, amely a Program elindítója és egyben motorja, szó esett a közeljövő pályázati lehetőségeiről is.  

A „zöld téma” kifejezetten az a terület, ahol az érzékenység, a nyitottság, az innovációk iránti fogékonyság, és  a jó szervezőkészség alapvetés, hogy lehetőleg ne vesszen el egy-egy remek kezdeményezés, ötlet. A szervezett és meghirdetett programok azt mutatják, hogy az elmúlt hónapokban minden korábbihoz képest nagyobb hangsúlyt kapott az egyéni és közösségi szemléletformálás, ugyanakkor jól számszerűsíthető eredmények is felmutathatók a környezettudatos közlekedés, épületüzemeltetés, infrastrukturális fejlesztések vagy a hulladékgazdálkodás terén is.

Bővebb információ: http://univpecs.com/egyetemi_elet/szakmai_parbeszed_fenntarthatosag_jegyebenZéró Emissziós Napok (ZEN)
az NFFT-vel együttműködésben az Európai Fenntarthatósági Hét keretében

Az összefogás eredményeképpen a BAVEP és mentora, a Pécsi Tudományegyetem több közös „akcióra” is készül. Az elsőre a május 30. és június 5. között meghirdetésre kerülő Európai Fenntarthatósági Hét keretében kerül sor. A környezettudatosság érdekében a PTE meghirdeti a „Zéró Emissziós Napok” programját (ZEN-program). A program célja a környezetbarát közlekedési módok népszerűsítése. Intézmények, cégek, iskolák és magánszemélyek csatlakozhatnak a programhoz, egy az Egyetem által megnyitott regisztrációs felületen, ahol minden résztvevő pontosan nyomon követheti mérőszámokon alapuló saját környezettudatos közlekedését.

KÖRBEJÁRTUK MAGYARORSZÁGOT!

A Zéró Emissziós Programban résztvevők 1 hét alatt a munkába járásuk során a jelenlegi Magyarország kerületével megegyező távolságot tették meg környezetkímélő közlekedési módon. A résztvevők közlekedési mérséklési törekvéseik eredményeként 296 kg üvegházhatású gázt takarítottak meg, ami közel megegyezik négy 50 éves fa teljes vegetációs időszakban megkötött CO2 tömegével.

(Az államhatár hossza 2215,3 kilométer, ebből a szlovák határszakasz 654,7; az ukrán 136,7; a román 447,7, a szerb 174,4; a horvát 344,8; a szlovén 102,0; az osztrák pedig 355,0 km.)„Passzold vissza Tesó”
, avagy mobiltelefonnal a csimpánzokért és a gorillákért kampány a Környezetvédelmi Világnapon (2019.06.05.)

Lapul a fiókban régi mobiltelefon, amit már nem használsz és nincs rá szükséged?
Hozd el régi mobilodat gyűjtőpontjainkra és segítsd Te is gorilla-populációk élőhelyének megmentését!
Részletes információ: https://www.janegoodall.hu/mobilkampany.html

Zöld Főváros pályázat (Pécs MJV)

Pécs megpályázza az Európa Zöld Fővárosa címet. Ennek koordinálásra Kővári Jánost, az Összefogás Pécsért elnökét, a Városfejlesztési Bizottság alelnökét kérte fel a Pécsi Közgyűlés. Pécs októberben benyújtja az Európa Zöld Fővárosa cím pályázatát. Az ebben vállalt célokat, projekteket 2022-ig kell megvalósítani.

Az együttműködésben részt vesz a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a civil szervezetek képviselői, az egyházak képviselői, valamint a Pécsi Tudományegyetem.

Bővebb információ:
http://pecsert.hu/2019/05/03/pecs-europa-zold-fovarosa-2022-megkezdodtek-az-egyeztetesek/


KEHOP-2.1.7.
Szemléletformálás (Tettye Forrásház)

A projekt keretében létesült Biogázüzem célkitűzése a Pécs MJ Város és agglomerációjában keletkező szennyvizek tisztításából származó, valamint más, a térségben működő szennyvíztisztító rendszerektől és egyéb rothasztásra alkalmas iszapszerű hulladék keletkezési helyekről (pl. tejüzemek, húsüzemek, stb..) beszállított szennyvíziszapból rothasztással biogáz előállítása, a biogázból villamosenergia termelése, a keletkező hő minél nagyobb mennyiségének hasznosítása, továbbá az elhelyezendő végtermék mennyiségének lehetséges csökkentése.

A projektcég tevékenysége összhangban van a város azon törekvéseivel, melyben az "ún zöld város és térség" koncepciójának megvalósításával az alternatív energiák használatának terjesztése, illetve a környezetipari vállalatfejlesztési elképzelések és a hozzájuk kapcsolódó beruházások, új munkahelyek létrehozása elsődlegességet élvez.

Bővebb információ:
http://www.tettyeforrashaz.hu/index.php?mid=116


KÜLSŐ ÉPÍTKEZÉS


Green University
– Indonéz látogatás július 15-16.

A rendezvény fő célja a Pécsi Tudományegyetem, Pécs városa, Baranya megye fenntarthatóság témakörében érdekelt szervezeteinek bemutatkozása. Az intézménylátogatás során egyedülálló lehetőség kínálkozik a GreenMetric zöld egyetem rangsor készítőivel történő közvetlen egyeztetésre, és a nemzetközi trendek megismerésére.

Baranya megyei kiterjesztés (eszéki főkonzulátus)


Galéria

 
 

Linkgyűjtemény

https://hajnoczy-koll.hu/2019/02/25/energiatudatos-intezmeny-cim/

http://www.illyes-pecs.sulinet.hu/dokumentumok/tanusitvany.pdf

http://www.leoweypecs.hu/wp-content/uploads/2019/03/VEP.pdf

https://ptegyakorlo.pte.hu/content/energiatudatos-iskola-lett-intezmenyunk

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/szili-a-virtualis-eromu-mar-a-hatodik-legnagyobb-magyarorszagi-eromu-1778572/

https://korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2019/04/10/szili-a-virtualis-eromu-mar-a-hatodik-legnagyobb-magyarorszagi-eromu/

https://www.tozsdeforum.hu/uzlet/kozlemenyek/hatodik-helyen-a-virtualis-eromuvunk-97937.html

https://webradio.hu/hirek/gazdasag/szili-a-virtualis-eromu-mar-a-hatodik-legnagyobb-magyarorszagi-eromu

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/szili-katalin-a-virtualis-eromu-mar-a-hatodik-legnagyobb-magyarorszagi-eromu-6680618/

https://www.lokal.hu/2019-04-a-virtualis-eromu-mar-a-hatodik-legnagyobb-magyarorszagi-eromu/

http://www.mti.hu/Pages/Default.aspx?lang=hun&menuid=

http://pecsert.hu/2019/05/24/zero-emisszios-napok-indul-az-elso-program/

https://www.pecsma.hu/zoldzona/a-kornyezettudatossagrol-szol-ez-a-zero-emisszios-napok-program/

http://www.komloinapilap.hu/cikk/___Zero_Emisszios_Napok____a_Baranyai_Virtualis_Eromu_Program_kereteben/222857/

https://www.pecsma.hu/ph/?ev=2019&szam=20

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/biciklizzunk-inkabb-az-autozas-helyett-errol-is-szol-a-zero-emisszios-napok-1852076/

https://www.facebook.com/PTE1367/photos/pb.209935021279.-2207520000.1559566273./10157149720381280/?type=3&theater

https://www.facebook.com/pecstelevizio/videos/332943250709496/UzpfSTIyMDUzMjI3MDYyNDk4NTA6MjIwNjAxODc0OTUxMzU3OQ/

https://www.youtube.com/watch?v=RMECP8ULs6I

http://www.mohacsinapilap.hu/cikk/Buszozz_pecsi__Egy_hetig_2800_forintert_korlatlanul/223041

https://pbkik.hu/esemeny/zero-emisszios-napok-2019/

https://www.leoweypecs.hu/?p=22599

https://www.instagram.com/pte1367/p/Bx9XZhTHNLr/

http://okpecs.hu/zen-buszjegyet-vasaroltak-pecsi-politikusok/