Energiahatékonysági beruházás Knorr-Bremse Vasúti Jármû Rendszerek Hungária Kft.-nél

A Knorr-Bremse VJR Hungária Kft.-nél a Technikai Zóna iroda rész felének VRF 2 csöves rendszerének átalakítására 3 csöves rendszerre - új kültéri és beltéri egységekkel- kérte fel COTHEC Energetikai Üzemeltető Kft.-ét. Az új kültéri egységek jobb hatásfokkal működnek, mint a régiek (Fujitsu) vagyis az EER és COP értékeik jobbak. A 2018. év augusztusában beüzemelt rendszer hatásfoka jobb lett, amely energia-megtakarítást eredményezett.

Az éves szintre kivetített elektromos energia-megtakarítás 52,372 MWh.

 

Bevezetés

A Technikai Zóna iroda részének hűtését a 2 x 2 db régi kültéri egység már nem tudta biztosítani ezért hűtővízzel üzemelő fan-coil készülékeket kell addicionálisan beépíteni a hűtési igény fedezésére. Ezeket a fan-coilokat a csarnok hűtőrendszerére kötötték. A VRF rendszer korszerűsítés keretén belül új jobb hatásfokú kültéri egységek kerültek beszerelésre illetve jobban szabályozott, modernebb (kisebb huzat hatású) beltéri egységekre lettek cserélve a régi beltériek épületfelügyelettel történő kommunikációval a Cothec Kft. kivitelezésében.

A korszerűsítés előtti állapot és a megvalósított VRF rendszer fejlesztés

  • 2 x 2 db Fujitsu AJYA90-es kültéri egységek voltak (2010-ben lettek telepítve)

  • 2 csöves hűtő fűtő VRF rendszerrel,

1.JPG

A rendszer alul méretezett volt, állandó igénybevétel történt, gyakoriak voltak a meghibásodások. Ezért volt szükség egy új jobban méretezett, szabályozóttabb rendszer kiépítésére.

 

Elvégzett fejlesztések

Beépítésre került:

  • 2 x 2 db Samsung AM 300 MXVGN kültéri egység beépítése, a régiek elbontása,  

  • új Samsung WIND-Free beltéri egységek beszerelése a régiek bontása,

Beüzemelés kezdete: 2018. augusztus 30.

 Az új kültéri egységekkel már nagyobb hűtő teljesítményt lehet biztosítani. Összegezve a beltéri új Samsung egységek kisebb huzat hatással működnek, jobban lehet szabályozni őket, jobb kiosztás érhető el a megváltozott dolgozói elhelyezéshez képest, illetve kevesebb lesz a villamos energiafelhasználás.

2.png
3.JPG

A megtakarítások számítása:

A régi kültéri egységek műszaki leírási hatásfokából indultunk ki figyelembe vettük az EER és COP értékeket. Az új rendszernél hasonló hűtő és fűtő igény esetére számítottuk ki a bevitt energia mennyiséget illetve figyelembe vettük a jobb szabályozásból 10%-os energia felhasználás csökkenést.

 

4.JPG
5.JPG

A fejlesztésekkel elért eredmények ismertetése

A bemutatott projekt alapján jól látható, 33%-os villamos energia megtakarítás érhető el, úgy, hogy javul a komfort érzet is.

A fejlesztések eredményeképpen egy évben 52,372 MWh villamos energia megtakarítás érhető el.

Az energiatakarékosság eredményeinek bevitele a Virtuális Erőmű Program számításába

 

Az összegezett villamosenergia-megtakarítás 52,372 MWh.

A VEP szempontjából elfogadható villamos teljesítménycsökkenés:

PVEP= QVE x η / τCS = 52,372 MWh x 50% / 6000 h = …… kW  ahol:

PVEP – a VEP szempontjából értékelt villamos teljesítmény csökkenés,

QVE – a teljesítmény számítás alapját képező hőenergia megtakarítás,

η – átlagos erőműi hatásfok

τCS - erőműi éves csúcsidei üzemóraszám

 

Összegezve a Knorr Bremse Iroda részében a hűtés és fűtés hatékonyságának növelése ……. kW értékkel járult hozzá a Virtuális erőmű építéséhez.