Közel félmilliárd forintos beruházást hajtott végre a piacvezető tetőtéri ablakgyártó VELUX Magyarország Kft.

A nyugat-magyarországi régió egyik legnagyobb munkáltatója, a fertődi székhelyű VELUX Magyarország Kft. jelentős fejlesztést indított el a tavalyi évben, amikor energiatakarékos technológiai megoldások telepítésébe vágott bele a VELUX Cégcsoport legnagyobb gyáregységében. A beruházásnak köszönhetően tizedére csökkent a gyártóegység károsanyag kibocsátása, miközben növelték a felhasznált alapanyagok minőségét és komfortosabb munkakörülményeket biztosítottak több mint 1000 munkatársuknak.

 A dán VELUX Cégcsoport több mint 75 éve piacvezető a tetőtéri megoldások gyártása és forgalmazása terén. Világszerte több mint 40 országban működtet gyártó- és értékesítési vállalatokat, melyek közül a legnagyobb gyártóbázis Magyarországon, a nyugati régióban helyezkedik el.

A magyar gyártóvállalatot 1986-ban alapították. Egyike volt azon első multinacionális vállalatoknak, akik még a rendszerváltás előtt indították el a gyártást Magyarországon, akkor még vegyesvállalatként. A VELUX Cégcsoport több mint 75 év alatt egy apró dán családi vállalkozásból multinacionális nagyvállalattá nőtte ki magát, mely fejlődés egyik hajtómotorja a magyar gyártóvállalat volt. Fertődön és Fertőszentmiklóson, mára már két telephelyen több mint 100 000 négyzetméteren folyik a minőségi tetőtéri ablakok gyártása és disztribúciója.

A magyar gyártóvállalat a Cégcsoport legkomplexebb egységeként a faalkatrész gyártástól kezdve, az alumínium és üvegalkatrészek gyártásán át az összeszerelésig minden funkciót ellát több mint 1000 munkatársának segítségével. Fertődön található továbbá a közép-európai régió legnagyobb logisztikai elosztó központja, ahonnan nem csupán a hazai kereskedéseket látják el prémium termékeikkel, de más VELUX vállalatok számára is szállítják az alkatrészeket és koordinálják a késztermékek érkezését a megfelelő európai és tengerentúli piacokra.

A fertődi gyáregység alapkövét 1986-ban tették le, a tetőtéri ablakok gyártása pedig egy évre rá kezdődött meg a telephelyen. Ennek megfelelően a gyártóegység faforgács tüzelésű kazánjai, melyek a technológiai igények mellett a telephely fűtését is ellátják közel 30 évesek voltak, így időszerűvé vált a cseréjük, a technológia korszerűsítése.

A VELUX Cégcsoport számára főtevékenysége, - melynek során friss levegővel és napfénnyel teszi komfortossá milliók életét – mellett kiemelkedő jelentőségű, hogy felelős vállalatként működése során minél kevésbé terhelje a környezetét. Folyamatosan keresi annak lehetőségét, hogy minimalizálja ökológiai lábnyomát és megteremtse az egészséges, fenntartható és a társadalom minél nagyobb csoportja által elérhető lakóépületek lehetőségét. 2017-re a VELUX Cégcsoport 34%-kal csökkentette károsanyag kibocsátását a 2007-es szinthez képest, és 2020-ig további 16%-os javulást irányzott elő. Számos gyártóegységében alkalmaz megújuló energiaforrásokat és ezen energiatakarékos megoldások mellett számos egyéb aspektusban is csökkenti a környezet terhelésének mértékét.

A magyar gyártóvállalatnál a hulladék 98%-át újrahasznosítják, és a faforgács tüzelésű kazánokat is a gyártás során képződött faforgáccsal működtetik. A több évtizedes berendezések fölött azonban eljárt az idő és lévén a VELUX Magyarország Kft. főtevékenységéhez - a fa tetőtéri ablakok gyártása - elengedhetetlen, hogy a fa alapanyag szárításáért felelős berendezések megfelelő működésükkel biztosítsák, hogy a vásárlókhoz csak kiváló minőségű faanyagból készült VELUX tetőtéri ablakok kerüljenek.

A faforgács tüzelésű kazánok 2-2 MW-os teljesítményükkel a téli időszakban már nem voltak képesek megfelelően biztosítani a telephely fűtését, miközben a szárító berendezésekhez szükséges hőt is előállították. A tavalyi évben elindított több mint 400 millió forintos beruházásnak köszönhetően új, üzembiztosabb működésű kazánokat üzemeltek be a fertődi telephelyen, így a minden évszakban stabil működés mellett jelentősen csökkent az energiafelhasználás (60%-kal az elektromos, 55%-kal a hőenergia), illetve javult a szárított fa minősége.

Az energiatakarékos megoldások telepítésére indított projektet hat hónap alatt vitte véghez a helyi projektcsapat, mely időszak alatt folyamatosan biztosították a gyártás zavartalan működése. A téli hónapokra időzített kazáncsere nehezített pályát jelentett a szakembereknek, azonban a sikeres együttműködésnek köszönhetően zökkenőmentesen és a meghatározott idő alatt telepítették az új berendezéseket, melyek lehetővé teszik a VELUX Magyarország Kft. számára, hogy a jövőben a tetőtéri ablakgyártó és forgalmazó VELUX Cégcsoport még markánsabb tagjává váljon, hiszen készen áll a legújabb technológiával előállítható termékek gyártására.