Energiahatékonysági beruházás Knorr-Bremse Vasúti Jármû Rendszerek Hungária Kft.-nél

A Knorr-Bremse VJR Hungária Kft.-nél a Technikai Zóna iroda rész felének VRF 2 csöves rendszerének átalakítására 3 csöves rendszerre - új kültéri és beltéri egységekkel- kérte fel COTHEC Energetikai Üzemeltető Kft.-ét. Az új kültéri egységek jobb hatásfokkal működnek, mint a régiek (Fujitsu) vagyis az EER és COP értékeik jobbak. A 2018. év augusztusában beüzemelt rendszer hatásfoka jobb lett, amely energia-megtakarítást eredményezett.

Az éves szintre kivetített elektromos energia-megtakarítás 52,372 MWh.

 

Bevezetés

A Technikai Zóna iroda részének hűtését a 2 x 2 db régi kültéri egység már nem tudta biztosítani ezért hűtővízzel üzemelő fan-coil készülékeket kell addicionálisan beépíteni a hűtési igény fedezésére. Ezeket a fan-coilokat a csarnok hűtőrendszerére kötötték. A VRF rendszer korszerűsítés keretén belül új jobb hatásfokú kültéri egységek kerültek beszerelésre illetve jobban szabályozott, modernebb (kisebb huzat hatású) beltéri egységekre lettek cserélve a régi beltériek épületfelügyelettel történő kommunikációval a Cothec Kft. kivitelezésében.

A korszerűsítés előtti állapot és a megvalósított VRF rendszer fejlesztés

  • 2 x 2 db Fujitsu AJYA90-es kültéri egységek voltak (2010-ben lettek telepítve)

  • 2 csöves hűtő fűtő VRF rendszerrel,

1.JPG

A rendszer alul méretezett volt, állandó igénybevétel történt, gyakoriak voltak a meghibásodások. Ezért volt szükség egy új jobban méretezett, szabályozóttabb rendszer kiépítésére.

 

Elvégzett fejlesztések

Beépítésre került:

  • 2 x 2 db Samsung AM 300 MXVGN kültéri egység beépítése, a régiek elbontása,  

  • új Samsung WIND-Free beltéri egységek beszerelése a régiek bontása,

Beüzemelés kezdete: 2018. augusztus 30.

 Az új kültéri egységekkel már nagyobb hűtő teljesítményt lehet biztosítani. Összegezve a beltéri új Samsung egységek kisebb huzat hatással működnek, jobban lehet szabályozni őket, jobb kiosztás érhető el a megváltozott dolgozói elhelyezéshez képest, illetve kevesebb lesz a villamos energiafelhasználás.

2.png
3.JPG

A megtakarítások számítása:

A régi kültéri egységek műszaki leírási hatásfokából indultunk ki figyelembe vettük az EER és COP értékeket. Az új rendszernél hasonló hűtő és fűtő igény esetére számítottuk ki a bevitt energia mennyiséget illetve figyelembe vettük a jobb szabályozásból 10%-os energia felhasználás csökkenést.

 

4.JPG
5.JPG

A fejlesztésekkel elért eredmények ismertetése

A bemutatott projekt alapján jól látható, 33%-os villamos energia megtakarítás érhető el, úgy, hogy javul a komfort érzet is.

A fejlesztések eredményeképpen egy évben 52,372 MWh villamos energia megtakarítás érhető el.

Az energiatakarékosság eredményeinek bevitele a Virtuális Erőmű Program számításába

 

Az összegezett villamosenergia-megtakarítás 52,372 MWh.

A VEP szempontjából elfogadható villamos teljesítménycsökkenés:

PVEP= QVE x η / τCS = 52,372 MWh x 50% / 6000 h = …… kW  ahol:

PVEP – a VEP szempontjából értékelt villamos teljesítmény csökkenés,

QVE – a teljesítmény számítás alapját képező hőenergia megtakarítás,

η – átlagos erőműi hatásfok

τCS - erőműi éves csúcsidei üzemóraszám

 

Összegezve a Knorr Bremse Iroda részében a hűtés és fűtés hatékonyságának növelése ……. kW értékkel járult hozzá a Virtuális erőmű építéséhez.

Közel félmilliárd forintos beruházást hajtott végre a piacvezető tetőtéri ablakgyártó VELUX Magyarország Kft.

A nyugat-magyarországi régió egyik legnagyobb munkáltatója, a fertődi székhelyű VELUX Magyarország Kft. jelentős fejlesztést indított el a tavalyi évben, amikor energiatakarékos technológiai megoldások telepítésébe vágott bele a VELUX Cégcsoport legnagyobb gyáregységében. A beruházásnak köszönhetően tizedére csökkent a gyártóegység károsanyag kibocsátása, miközben növelték a felhasznált alapanyagok minőségét és komfortosabb munkakörülményeket biztosítottak több mint 1000 munkatársuknak.

 A dán VELUX Cégcsoport több mint 75 éve piacvezető a tetőtéri megoldások gyártása és forgalmazása terén. Világszerte több mint 40 országban működtet gyártó- és értékesítési vállalatokat, melyek közül a legnagyobb gyártóbázis Magyarországon, a nyugati régióban helyezkedik el.

A magyar gyártóvállalatot 1986-ban alapították. Egyike volt azon első multinacionális vállalatoknak, akik még a rendszerváltás előtt indították el a gyártást Magyarországon, akkor még vegyesvállalatként. A VELUX Cégcsoport több mint 75 év alatt egy apró dán családi vállalkozásból multinacionális nagyvállalattá nőtte ki magát, mely fejlődés egyik hajtómotorja a magyar gyártóvállalat volt. Fertődön és Fertőszentmiklóson, mára már két telephelyen több mint 100 000 négyzetméteren folyik a minőségi tetőtéri ablakok gyártása és disztribúciója.

A magyar gyártóvállalat a Cégcsoport legkomplexebb egységeként a faalkatrész gyártástól kezdve, az alumínium és üvegalkatrészek gyártásán át az összeszerelésig minden funkciót ellát több mint 1000 munkatársának segítségével. Fertődön található továbbá a közép-európai régió legnagyobb logisztikai elosztó központja, ahonnan nem csupán a hazai kereskedéseket látják el prémium termékeikkel, de más VELUX vállalatok számára is szállítják az alkatrészeket és koordinálják a késztermékek érkezését a megfelelő európai és tengerentúli piacokra.

A fertődi gyáregység alapkövét 1986-ban tették le, a tetőtéri ablakok gyártása pedig egy évre rá kezdődött meg a telephelyen. Ennek megfelelően a gyártóegység faforgács tüzelésű kazánjai, melyek a technológiai igények mellett a telephely fűtését is ellátják közel 30 évesek voltak, így időszerűvé vált a cseréjük, a technológia korszerűsítése.

A VELUX Cégcsoport számára főtevékenysége, - melynek során friss levegővel és napfénnyel teszi komfortossá milliók életét – mellett kiemelkedő jelentőségű, hogy felelős vállalatként működése során minél kevésbé terhelje a környezetét. Folyamatosan keresi annak lehetőségét, hogy minimalizálja ökológiai lábnyomát és megteremtse az egészséges, fenntartható és a társadalom minél nagyobb csoportja által elérhető lakóépületek lehetőségét. 2017-re a VELUX Cégcsoport 34%-kal csökkentette károsanyag kibocsátását a 2007-es szinthez képest, és 2020-ig további 16%-os javulást irányzott elő. Számos gyártóegységében alkalmaz megújuló energiaforrásokat és ezen energiatakarékos megoldások mellett számos egyéb aspektusban is csökkenti a környezet terhelésének mértékét.

A magyar gyártóvállalatnál a hulladék 98%-át újrahasznosítják, és a faforgács tüzelésű kazánokat is a gyártás során képződött faforgáccsal működtetik. A több évtizedes berendezések fölött azonban eljárt az idő és lévén a VELUX Magyarország Kft. főtevékenységéhez - a fa tetőtéri ablakok gyártása - elengedhetetlen, hogy a fa alapanyag szárításáért felelős berendezések megfelelő működésükkel biztosítsák, hogy a vásárlókhoz csak kiváló minőségű faanyagból készült VELUX tetőtéri ablakok kerüljenek.

A faforgács tüzelésű kazánok 2-2 MW-os teljesítményükkel a téli időszakban már nem voltak képesek megfelelően biztosítani a telephely fűtését, miközben a szárító berendezésekhez szükséges hőt is előállították. A tavalyi évben elindított több mint 400 millió forintos beruházásnak köszönhetően új, üzembiztosabb működésű kazánokat üzemeltek be a fertődi telephelyen, így a minden évszakban stabil működés mellett jelentősen csökkent az energiafelhasználás (60%-kal az elektromos, 55%-kal a hőenergia), illetve javult a szárított fa minősége.

Az energiatakarékos megoldások telepítésére indított projektet hat hónap alatt vitte véghez a helyi projektcsapat, mely időszak alatt folyamatosan biztosították a gyártás zavartalan működése. A téli hónapokra időzített kazáncsere nehezített pályát jelentett a szakembereknek, azonban a sikeres együttműködésnek köszönhetően zökkenőmentesen és a meghatározott idő alatt telepítették az új berendezéseket, melyek lehetővé teszik a VELUX Magyarország Kft. számára, hogy a jövőben a tetőtéri ablakgyártó és forgalmazó VELUX Cégcsoport még markánsabb tagjává váljon, hiszen készen áll a legújabb technológiával előállítható termékek gyártására.

Honeywell Hőtechnikai Kft. nagykanizsai beruzása

Honeywell Hőtechnikai Kft nagykanizsai telephelyein második éve hajt végre energiahatékonysági beruházásokat. Minőség irányítási rendszerrel, ISO 9000 és környezetirányítási rendszer, ISO 14000 tanusítással rendelkezik a vállalat. ISO 50001-es tanusítás megszerzése rövid távú célok között szerepel, de az éves célkitűzéseiben mind a kibocsájtott hulladék mennyiségének csökkentése, mind a normatív energiafelhasználás már tervezett és kontrollált. Energiahatékonysági beruházások tervezését, jóváhagyását és kontrollját  nagyvállalati keretrendszer biztosítja.

Nagykanizsa telephelyen az elmúlt 2 évben 5db kisebb-nagyobb projekt valósult meg. Ezen projektek villamos energia, földgáz és víz felhasználását voltak hivatottak csökkenteni. 2017-ben villamos energia termelő, napelemes rendszer kivitelezése volt a legnagyobb hatású. 2018-ban pedig a legnagyobb telephely világítás korszerűsítésével ért a cég komoly javulást energiafelhasználása terén.

Virtuális Erőmű Programhoz 2018-ban csatlakozott gyárunk és sikerrel nyerte el az „Energiahatékony Vállalat” díjat. Továbbiakban a 2 jelentősebb projekt részleteit mutatjuk be.

Napelemes rendszerek – 2017

Ebben az évben 2 telephelyen történt beruházások révén összen 79,6 kWp teljesítményű rendszer termeli a villamos energiát. 2018 teljes évére összesen 99,5 MWh energiát termeltek a napelemek. Ezen energia szinte teljes mértékben fedezi a raktárként üzemelő kisebbik telephelyen a világításhoz, az elektromos targoncák és a légkondicionálók működtetéshez szükséges szintet.A nagyobbik telephelyen pedig nagymértékben hozzájárul a villamos energia számla csökkentéséhez.

1.png

Világítási korszerűsítés - 2018

2018-as világítás korszerűsítési beruházást egy 1 csarnokot érintő előprojekt előzte meg 2017 végén. Energiahatékonyságon túl az ergonómiai, megvilágítási, munkahelyi törvényi elvárások párhuzamos figyelemebevétele elengedhetetlen alapja volt a projekt megkezdésének.

A fő telephelyen történt beruházás révén közel 2000 db armaturát cseréltünk le, amik maximális együttes teljesítménye 135,6 kW volt. A hatékonyság egy része a LED-es világítóeszköz felszerelésével, másrészt pedig az armaturák számának optimalizásával volt elérhető. A projekt végén az armaturák száma közel 20 %-kal csökkent.

Telephelyen belüli üzemvitel területenként lényegesen különböző, így az éves áltagos (terülenkénti) terheléssel számolva a várható energiamegtakarítást 2019-es évre 298 MWh-t kalkuláltuk.

Megvalósításnál 3 típusú ledes világító eszközt használtunk fel.

Kültérre: 30-70W 4000K LED kandelláber világítás. (lsd lenti kép)

Gyártócsarnokok: 6-20W T5 60-150cm 4000-5500K LED fénycsövek PP armaturákban.

Irodahelységekre: 38W 4000K LED panel álmennyezetbe építve.

2.jpg
3.JPG

2017-2018 évi fejlesztések energia megtakarításának összege: 445,5 MWh/év

PVEP= 37,1 kW  

Honeywell Hőtechnikai Kft nagykanizsai telephelyein megvalósított energiahatékonysági beruházások 37,1 kW értékkel járultak hozzá a Virtuális erőmű építéséhez.