2.jpg


SECAP készítés települések, települési társulások részére1.Mi a SECAP?

Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv (Sustainable Energy- and Climate Action Plan)

2. Miért érdemes SECAP-ot készíteni? 

Amelyik önkormányzatnak nincs SECAP-ja, az nem fér majd hozzá a teljes uniós keret 25%-át kitevő zöld támogatásokhoz a 2021-27 időszakban (forrás: ITM klímapolitikai helyettes államtitkárság, EU Bizottság)

3. Miért most kell SECAP-ot készíteni?

Aki most elkészíti a SECAP-ot, az 2021-re pályázatra kész projektekkel rendelkezhet a településén. A Miniszterelnökség most kezdi a projektlisták gyűjtését, tehát ezt a feladatot a településnek egyébként is el kell végezni a közeljövőben.

4. Mire jó még a SECAP?

Ha 2019-ben elkészül a SECAP, akkor az aktuális kommunikációban is használható lesz.

5. Miért érdemes szakértő segítségét kérni?

Szükség van a klímával és energiával kapcsolatos ismeretekre. A Polgármesterek Szövetségével való kommunikáció angol nyelven történik, illetve a kitöltendő adatbázis szintén angol nyelvű

6. Miért a MI6?

A MI6 a Covenant of Mayors hivatalos magyarországi támogató szervezete. 3 megyei klímastratégia mellett 70 SECAP-ot készített már el, ezzel SECAP piacvezető.

Azok az önkormányzatok, amelyek a MI6-tal készítik a SECAP-ot, Klímatudatos Önkormányzat díjban részesülhetnek a Virtuális Erőmű Program 2019. márciusi díjátadóján, melynek fővédnöke Dr. Áder János Köztársasági Elnök úr lesz.

7. Hol és mikor találkozhat szakértőinkkel?
MI a Secap?

A Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv (SECAP) lényege, hogy felmérje a település jelenlegi energetikai helyzetét, az energiafogyasztás szerkezetét; számba veszi a településen jelentkező, klímaváltozáshoz köthető természeti jelenségeket; összegzi a kitöltés során összegyűjtött megoldási javaslatokat, amelyek segítséget nyújtanak az üvegházi gáz kibocsátás mérsékléséhez, és a káros klímahatások elleni védekezéshez.

A Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi szövetségéhez való csatlakozás segítségével lehetőség nyílik kidolgozott módszertan szerint összegezni a fent említett tényezőket. A csatlakozási folyamat eredményeképpen egy olyan stratégiai dokumentum jön létre, amely kiválóan használható arra, hogy az Európai Unió kapcsolódó pályázati forrásainak felhasználása hatékonyabb lehessen.

MIért érdemes SECAP-ot készíteni?

Az akcióterv objektív, statisztikai és tényadatokon alapuló áttekintést nyújt az önkormányzat számára a különböző szektorok (önkormányzati létesítmények, lakosság, közlekedés stb.) energiafogyasztásáról és szén-dioxid-kibocsátásáról. Ezáltal már rövid távon is jó alapul szolgál beruházások tervezéséhez.

Hosszú távon az akciótervezés segítségével az elkészítőknek lehetősége nyílik áttekinteni a saját üvegházi gáz kibocsátásukat. Meghatározhatóak a legnagyobb kibocsátók, ami alapján hatékonyabban használhatóak fel a források a klímaváltozás csökkentésének érdekében.

A SECAP-pal rendelkező pályázók pereferáltak, illetve kizárólagos résztvevői lesznek a 2021-27-es uniós tervezési ciklusban az energiahatékonyságot és megújuló energiát (zöld beruházások) támogató pályázati forrásoknak. A SECAP megléte biztosíték a teleülések és társulásaik későbbi pályázási lehetőségre.

A SECAP tartalma:

  • Üvegházhatású gáz kibocsátásleltár a terület energiafelhasználása alapján

  • Hatásmérséklő intézkedések gyűjteménye

  • A klímaváltozással kapcsolatos kockázatok és sebezhetőségek

  • Alkalmazkodási intézkedések

A folyamat röviden:

Forrás: Convenant of Mayors

Forrás: Convenant of Mayors

Milyen módszertanok állnak rendelkezésre?

A Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi szövetsége által kidolgozott módszertan széles körben elterjedt. A következő ábra szemlélteti az általuk figyelembe vett forrásokat. Négy fontos területet emeltek ki. Ezek az önkormányzati-, a szolgáltató-, és a lakossági szektor, valamint a közlekedés. Ezen kívül számításba veszi az ipari kibocsátók közül azokat, akik nem tagjai az ETS-nek. Szintén figyelembe veszi a helyi hulladék- és szennyvízkezelés kibocsátását és a helyben kapcsoltan, illetve megújuló forrásból termelt energiát a leltár elkészítésénél.

Forrás: Convenant of Mayors

Forrás: Convenant of Mayors

MIért a MI6-ot válasszam?

Kollégáink nagy tapasztalattal rendelkeznek klímavédelmi elemzések elkészítésében. Elnyertük Komárom-Esztergom, Fejér és Békés megye klímastratégiainak elkészítését, melyek azóta a megrendelők megelégedésére határidőre elkészültek.

A tavalyi év során több, mint 70 település, illetve Helyi Akció Csoport (HACS) számára készítünk SECAP-ot. Az összegyűlt tapasztalataink alapján járási és megyei fórumokon veszünk részt, ahol találkozhatnak szakértő kollégáinkkal és feltehetik nekik a kérdéseiket.

Szintén jelentős tapasztalattal rendelkezünk EU projektek és források kezelésében, amelyet hasznosítani tudunk az akciók tervezése során. Cégünk portfóliójában jelenleg is szerepelnek szemléletformáló kampányok és energiafogyasztást eredményező tanácsadói tevékenységek.


Gaál László

klímaszakértő

Dr. Mezősi Balázs

operatív igazgató

Elérhetőség: info@mi6.hu