Virtualis_Eromu2018_2000px_111.jpg

A VIRTUÁLIS ERŐMŰ PROGRAM™

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. (MI6) által 2011-ben indított Virtuális Erőmű Program™ (VEP) célja a hazai vállalatok (kiemelten KKV-k) körében az energiahatékonysági és megújuló energetikai beruházások előkészítésének, finanszírozásának és megvalósításának támogatása, mentorálása.

2020-ra kitűzött célunk egy 200 MWe névleges teljesítményű fosszilis erőmű termelésének kiváltása volt igazolt energia megtakarításokból. A Program 2011 óta mintegy 336 MWe megtakarítást gyűjtött, mely a teljes hazai működő erőművi kapacitás közel 3%-a.

Programunk 2015-ben közel 500 program közül a legjobb három európai energiahatékonysági program között végzett az Európai Bizottság „EU Sustainable Energy Award” versenyén.  

Az energiahatékonyság mellett elkötelezett vállalatok különböző szinteken csatlakozhatnak a Programhoz az Energia­hatékonysági Kiválósági Pályázat (EKP) segítségével. A vállalatok egy önértékelő kérdőív segítségével tesztelhetik jelenlegi energiahatékonysági helyzetképüket, valamint ennek segítségével kialakíthatják saját energiahatékonysági stratégiá­jukat. A helyzet ismeretében szakértőink támogatásával jó mintákat tanulhatnak, fejleszthetik energia menedzsment rendszerüket és önkéntes vállalásokat tehetnek, melyeket teljesítve hozzájárulhatnak energetikai potenciáljuk magasabb szintű kihasználásához és közvetve a Virtuális Erőmű „építéséhez”.


Energiatudatos Vállalat

Az energiahatékonyság javításának első lépése a tudatosság megteremtése, vállalat energiaérzékenységének felmérése. Odafigyeléssel, az energiafogyasztás ésszerűsítésével, a fogyasztás mérésével és ellenőrzésével az energiafelhasználás csökkenthető. Az energiafelhasználás tudatosítása olcsó, beruházást alig igényel, elsősorban a szemlélet és a vállalati gyakorlat megváltoztatása szükséges hozzá.


Energiahatékony Vállalat

Az energiahatékony vállalatok az energiatudatosság megteremtésén túl konkrét energiahatékonysági beruházásokkal járulnak hozzá az energiafogyasztás csökkentéséhez. A díj megszerzésének feltétele, hogy a vállalkozás az „Energiatudatos Vállalat” cím elnyeréséhez szükséges eljárás lefolytatását követően bemutassa elért eredményeit.


Energiahatékony Mentor Vállalat

A „Mentor vállalatok” olyan „Energiahatékony vállalatok”, amelyek a Program keretében vállalják, hogy szemé­lyes példamutatásukkal, szerepvállalásukkal és kiállásukkal segítik a Program elterjesztését, népszerűsítését. Ilyen tevékenység például az, ha a Mentor vállalatok ügyfeleik, beszállítóik között minél több vállalatot moti­válnak az „Energiatudatos vállalat” és az „Energiahatékony vállalat” cím megszerzésére.


Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat Díjátadó 2017

Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat Díjátadó 2016

 

Ismeretterjesztés

Az energiatermelés, szolgáltatás és felhasználás hatékonyságának növelésének érdekében az ismeretek és tapasztalatok átadását különböző módon végezzük.

 

KLENEN

A VEP kialakítását követően csatlakozott az 1999-ben elkezdett, a program indítását követően „Osszuk meg tapasztalatainkat, dolgozzunk együtt a természetegyensúlyának megőrzéséért” mottóval évente rendszeresen szervezett Klímaváltozás – Energiatudatosság – Energiahatékonyság, KLENEN konferencia szervezéséhez.A konferencia az „energiatakarékossági világnapon” szervezett Virtuális Erőmű Program díjátadót követő napokon kerül megrendezésre azzal a céllal, hogy a díjazottak képviselői és az energiahatékonyság növelése érdekében tevékenykedő szakemberek, energetikai auditorok, szakreferensek, valamint az érdeklődő vállalatok képviselői tapasztalatot cserélhessenek tevékenységükről,

A soron következő konferenciáról aktuális információ található a www.klenen.eu honlapon. A honlap archív részében a korábbi konferenciákról találhatók tájékoztatók.

 

Energiagazdálkodás

Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület szakfolyóirata az „Energiagazdálkodás”, a magyar energiagazdaság problémáit tárgyaló tudományos és gyakorlati folyóirat. A szakfolyóiratban a VEP kialakítását követően külön rovatban jelentek meg a program tájékoztatói, a megtakarítás számításának módszerei, majd a programba bejelentett és közzétételre javasolt projektek ismertetői.

Az ismertetők megtalálhatók az ETE honlapjáról letölthető lapszámokban.

 

Tudástár

A programba bejelentett energiahatékonysági projekteket szakértői csapat értékeli, majd a kidolgozott módszer szerint ellenőrzi a meghatározott bebankolható erőművi teljesítményt.

A projekt tájékoztatók feltöltés alatt állnak.