VIRTUÁLIS ERŐMŰ PROGRAM™

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. (MI6) által 2011-ben indított Virtuális Erőmű Program™ (VEP) a köztársasági elnök által fővédnökölt és az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fentarthatósági kezdeményezés, melynek célja, hogy a partnerek energia- és CO2 megtakarításait pályázatain keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza.

Az el nem használt és így fosszilis erőműben meg nem termelt, tehát kiváltott energia egységekből egy „virtuális erőmű” épül, mely mára az ország 4. legnagyobb villamos erőművévé vált.

Mintegy 9.000 vállalati, 350.000 diák, több száz önkormányzati, valamint intézményi és lakossági partnerével a VEP a legszélesebb körű nonprofit fenntarthatósági kezdeményezés Közép-Kelet Európában.

A 2018. március 6-án meghirdetett VEP2 program célja, hogy a Virtuális Erőmű Program 2030-ra Magyarország második legnagyobb erőműve legyen.

Az energiahatékonyság mellett elkötelezett vállalatok különböző szinteken csatlakozhatnak a Programhoz az Energia­hatékonysági Kiválósági Pályázat (EKP) segítségével. A vállalatok egy önértékelő kérdőív segítségével tesztelhetik jelenlegi energiahatékonysági helyzetképüket, valamint ennek segítségével kialakíthatják saját energiahatékonysági stratégiá­jukat. A helyzet ismeretében szakértőink támogatásával jó mintákat tanulhatnak, fejleszthetik energia menedzsment rendszerüket és önkéntes vállalásokat tehetnek, melyeket teljesítve hozzájárulhatnak energetikai potenciáljuk magasabb szintű kihasználásához és közvetve a Virtuális Erőmű „építéséhez”.


Energiatudatos Vállalat

Az energiahatékonyság javításának első lépése a tudatosság megteremtése, vállalat energiaérzékenységének felmérése. Odafigyeléssel, az energiafogyasztás ésszerűsítésével, a fogyasztás mérésével és ellenőrzésével az energiafelhasználás csökkenthető. Az energiafelhasználás tudatosítása olcsó, beruházást alig igényel, elsősorban a szemlélet és a vállalati gyakorlat megváltoztatása szükséges hozzá.


Energiahatékony Vállalat

Az energiahatékony vállalatok az energiatudatosság megteremtésén túl konkrét energiahatékonysági beruházásokkal járulnak hozzá az energiafogyasztás csökkentéséhez. A díj megszerzésének feltétele, hogy a vállalkozás az „Energiatudatos Vállalat” cím elnyeréséhez szükséges eljárás lefolytatását követően bemutassa elért eredményeit.


Energiahatékony Mentor Vállalat

A „Mentor vállalatok” olyan „Energiahatékony vállalatok”, amelyek a Program keretében vállalják, hogy szemé­lyes példamutatásukkal, szerepvállalásukkal és kiállásukkal segítik a Program elterjesztését, népszerűsítését. Ilyen tevékenység például az, ha a Mentor vállalatok ügyfeleik, beszállítóik között minél több vállalatot moti­válnak az „Energiatudatos vállalat” és az „Energiahatékony vállalat” cím megszerzésére.


Virtuális Erőmű Program X. Jubileimu Díjátadó Gála

Díjátadó Gála 2016

 

Ismeretterjesztés

Az energiatermelés, szolgáltatás és felhasználás hatékonyságának növelésének érdekében az ismeretek és tapasztalatok átadását különböző módon végezzük.

 

KLENEN

A VEP kialakítását követően csatlakozott az 1999-ben elkezdett, a program indítását követően „Osszuk meg tapasztalatainkat, dolgozzunk együtt a természetegyensúlyának megőrzéséért” mottóval évente rendszeresen szervezett Klímaváltozás – Energiatudatosság – Energiahatékonyság, KLENEN konferencia szervezéséhez.A konferencia az „energiatakarékossági világnapon” szervezett Virtuális Erőmű Program díjátadót követő napokon kerül megrendezésre azzal a céllal, hogy a díjazottak képviselői és az energiahatékonyság növelése érdekében tevékenykedő szakemberek, energetikai auditorok, szakreferensek, valamint az érdeklődő vállalatok képviselői tapasztalatot cserélhessenek tevékenységükről,

A soron következő konferenciáról aktuális információ található a www.klenen.eu honlapon. A honlap archív részében a korábbi konferenciákról találhatók tájékoztatók.

 

Energiagazdálkodás

Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület szakfolyóirata az „Energiagazdálkodás”, a magyar energiagazdaság problémáit tárgyaló tudományos és gyakorlati folyóirat. A szakfolyóiratban a VEP kialakítását követően külön rovatban jelentek meg a program tájékoztatói, a megtakarítás számításának módszerei, majd a programba bejelentett és közzétételre javasolt projektek ismertetői.

Az ismertetők megtalálhatók az ETE honlapjáról letölthető lapszámokban.

 

Tudástár

A programba bejelentett energiahatékonysági projekteket szakértői csapat értékeli, majd a kidolgozott módszer szerint ellenőrzi a meghatározott bebankolható erőművi teljesítményt.

A projekt tájékoztatók feltöltés alatt állnak.