2023-ban is „Energiatudatos Vállalat” a BKV

Hetedszer nyerte el az „Energiatudatos Vállalat” címet a BKV a Virtuális Erőmű Program által indított Energiahatékonysági Kiválósági Pályázaton. A Társaság a 2022. téli és a 2023. nyári időszakban alkalmazott energiatakarékossági intézkedéseinek köszönhetően összesen 2,4 milliárd forint költségmegtakarítást ért el.

 

A BKV évek óta részt vállal a Virtuális Erőmű Program által kitűzött célok megvalósításában, azaz abban, hogy minél nagyobb megtakarítással járuljon hozzá egy virtuális erőmű „felépítéséhez”. A program célja, hogy összegyűjtse, rendszerezze, számszerűsítse és közzé tegye a vállalkozások energiahatékonyság terén elért eredményeit. A BKV – a programhoz kapcsolódó vállalások részeként, idén már nyolcadik alkalommal – Energiahatékonysági Szakmai Fórumot szervezett, amelyen az előadók ismertették az eddig elért eredményeket, a következő időszak terveit, és lehetőség nyílt a tapasztalatok megosztására, további hasznos tudás megszerzésére is.

 

Energiatudatos, felelős nagyvállalatként a BKV hosszú ideje törekszik arra, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyom mellett végezze mindennapi tevékenységét. A főváros legnagyobb közlekedési szolgáltató cége az elmúlt években megvalósult, energiahatékonyságot javító fejlesztéseivel évi csaknem 35 000 tonna szén-dioxid csökkenést ért el. A Szakmai Fórum előadói arról számoltak be, hogy a megújuló járműparknak köszönhetően a BKV-s utazások kétharmada elektromos energiával működtetett járművel történik. A metróknál, villamosoknál a visszatáplálás alkalmazásával is lehetőség nyílik az energiahatékonyság növelésére, emellett folyamatosan javul a telephelyek energiatakarékossága is. Az elmúlt években a BKV 15 helyszínen korszerűsítette a világítást, 8 telephelyen pedig a fűtési rendszert, amivel nagyságrendileg 1000 háztartás éves átlagos földgázfogyasztásával egyenlő megtakarítást ér el évente. A BKV az Akácfa utcai székházában, a Kelenföldi és a Cinkotai buszgarázsban, valamint a Hungária kocsiszínben korszerű napelemes rendszert telepített, amelyek nem csak a szén-dioxid kibocsátást, de a vállalat költségeit is csökkentik.

 

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója bejelentette, hogy a Társaság 20 telephelye az elmúlt téli időszakban alkalmazott energiatakarékossági intézkedéseknek köszönhetően az összes megtakarításból 1,8 milliárd forint földgázköltség-megtakarítást ért el. Az eredményhez hozzájárultak azok a rendkívüli intézkedések is, mint az irodai és telephelyi hőmérséklet-maximalizálás vagy a Home Office-ban végzett munka, ezért a vezérigazgató megköszönte a dolgozók pozitív hozzáállását és áldozatvállalását. Bolla Tibor a 2022. évi őszi-téli, valamint a 2023. nyári kiemelt energiamegtakarítási időszakban a legnagyobb megtakarítást elérő Szépilona Kocsiszín dolgozóinak elismerést adott át.

{ postion: fixed; left: 0; bottom: 0; right: 0; }