PARADIGMAVÁLTÓ PROGRAM INDULT EL A HAZAI EGÉSZSÉG-SZEKTOR TELJES MEGÚJÍTÁSÁRA – ELSŐKÉNT FEJÉR MEGYÉBEN

A NEMZETKÖZILEG IS EGYEDÜLÁLLÓ KLÍMAVÉDELMI PREVENCIÓS PROGRAM A VIRTUÁLIS ERŐMŰ (VEP) TULAJDONOSÁNAK KEZDEMÉNYEZÉSÉRE EGY KÖZÖS EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI ÉS BETEGSÉGPREVENCIÓS MINTAPROGRAMRA ALÁÍRT ÚJ TÁRSADALMI SZERZŐDÉSSEL FEJÉR MEGYÉBEN INDULT ÚTJÁRA AZ A VIRTUÁLIS EGÉSZSÉGKÖZPONT (VEK) NEVŰ PROGRAM, AMELY NEM KEVESEBB CÉLT TŰZ KI MAGA ELÉ, MINT A TELJES HAZAI EGÉSZSÉGGEL KAPCSOLATOS KÖZGONDOLKODÁS, AZ ÁLLAMI ÉS A MAGÁNEGÉSZSÉGÜGY ÁTALAKÍTÁSNAK ELŐMOZDÍTÁSÁT ÉS ÁTÁLLÍTÁSÁT PREVENCIÓS ALAPOKRA – BELEÉRTVE A MOZGÁSFEJLESZTÉST, A MINŐSÉGI ÉS ELLENŐRZÖTT TÁPLÁLKOZÁSKIEGÉSZÍTŐKET A HIGIÉNIAI ÉS A SZŰRŐ ESZKÖZÖK HASZNÁLATÁNAK NAGY LAKOSSÁGI MÉRETEKBEN VALÓ KITERJESZTÉSÉT – KÜLÖNÖS FÓKUSSZAL A FIATALOKRA ÉS A CSALÁDOKRA.

 
 

 A magyar lakosság számos betegségben a fejlettségi szintünk által indokoltnál hátrébb áll. Mindemellett lassan haladt a prevenció előtérbe helyezése az egészégügy területén, pedig nemzetközi kutatások igazolják, hogy egy egység preventív költés 4 egység betegkezelési, vagy szociális költséget vált ki (előz meg).

A C19 szomorú halálozási statisztikájának értelmezésében is egyértelműen felmerül a magyar lakosság rossz általános egészség szintje és gyenge ellenállóképessége.

A fenti problémára született innovatív megoldás a VIRTUÁLIS EGÉSZÉGKÖZPONT (VEK) program elindítása, melynek fő célja, hogy prezentábilissé tegye és komplex rendszerben mutassa be az egészségért való aktivitás elemeit, eredményeit és mindezt egy olyan, egyre növekvő kórházban vizualizálja virtuálisan, aminek szerencsére már sosem kell felépülnie.

Vezérszlogenje: A LEGJOBB EGÉSZSÉGÜGYI (KIADÁS) AZ, AMIRE NINCS SZÜKSÉG! A LEGJOBB KÓRHÁZ, VAGY EGÉSZSÉGKÖZPONT AZ, AHOVÁ SOSEM KELL BEFEKÜDNÜNK!

A program különösen, de nem kizárólag kell, hogy a fiatalokat célozza, de fontos a verseny és tömegsport közti kohézió erősítése is – mindezt komoly social media és online támogatással.

Mindezt komoly média-kommunikációval, mérföldkövekkel, díjazási eseményekkel (verseny) és más ösztönzőkkel – közte applikáció, influenszerek, stb – támogatva, 4 fő beavatkozási irány mentén: 

a) egészséges és rendszeres, szakemberek által segített testmozgás (tömegsport), 

b) egészséges táplálkozás-kiegészítés, 

c) egészségesebb környezetet támogató higiénia és fertőtlenítés,

d) megelőző szűrővizsgálatok kiterjesztése

 melyeket egységes, modern üzemeltetési és elszámolási rendszerek támogatásával.

Az új, a prevenciót fókuszba emelni kívánó egészégmodell bevezetésére a Fejér Megyei Önkormányzat vendéglátói és alapítói szerepvállalása és a programot megálmodó és megalapító, azt az Országos Kórház Főigazgatósággal (OKFO) együttműködésben bevezetésre előkészítő Molnár Ferenc kezdeményezésére és alapítói beszédét követően eddig hazánkban példa nélküli széles társadalmi támogatottsággal és annak szerződésbe foglalásával: a megyei egészségügyi szakmai szereplők (orvos kamara, gyógyszerész kamara, kórházak, ellátó helyek képviselői), az állam képviselői (a Kormányhivatal, a Megyei önkormányzat), a mozgással és sporttal, ill. gyógytornával foglalkozó szakmai szövetségek képviselői, a megyei közoktatás és szakképzés vezető szereplői, a témával kiemelten foglalkozó civil szereplők, a megyei felsőoktatási intézmények, ill. azok vezetői, a vállalkozói szövetségek vezetői írtak alá a Kormányhivatal dísztermében.

Az új szövetséggel Fejér megyében az országban elsőként elindított Fejér Megyei Közösségi Virtuális Egészségközpont Programot (FEVEK) követi, gyűjti, versenyezteti és díjazza az egészséghez kapcsolódó preventív erőfeszítéseket, azok eredményeit és létrehozóit.

 Tudást és közösséget épít. Jó mintákat emel ki és oszt meg. Szemléletet teremt és formál.

A program jogtulajdonosa Molnár Ferenc a sajtó kérdésére elmondta, hogy ugyan a munka még csak most kezdődik el igazán, de már a következő hetekben egészségnapokra kerül sor Székesfehérváron és Dunaújvárosban is a kórházakkal együttműködésben, s hamarosan elindul az EgészségFejlesztési és Prevenciós Témahét nevű közoktatási projektelem is – melyben valamennyi alap és középfokú oktatásban részt vevő diákot szeretnének bevonni. 

A frissen szült édesanyák gyorsabb és hatékonyabb regenerációját segítő egyik első VEK mintaprojekt, a VÉNUSZ Posztnatális Program szintén Fejér megyében debütálhat 2022-2023-tól – a kismamák számára lehetőséget nyújtva a szülés utáni gyorsabb felépülésre és gyógyulásra. 

A FEVEK mintájára cél lesz 2023-tól valamennyi megyében hasonló, közös megállapodáson alapuló program elindítása és az országos központi projektelemek megkezdése is – a szakmapolitikai felelősökkel együttműködésben – jelentette ki a program vezetője.

{ postion: fixed; left: 0; bottom: 0; right: 0; }