FEJÉR MEGYÉBEN IS ELINDULT A VIRTUÁLIS ERŐMŰ PROGRAM (VEP) – EZZEL MÁR A 4. MEGYEI VIRTUÁLIS ERŐMŰ IS ÜZEMBE ÁLLT MAGYARORSZÁGON

A FEVEP – AZAZ FEJÉR MEGYEI VIRTUÁLIS ERŐMŰ – AZ ELSŐ OLYAN TÉRSÉGI VEP, AMELY A TAVALY MEGKÖTÖTT NEMZETI KLÍMAVÉDELMI SZÖVETSÉG (NKSZ) MODELLJÉRE ALAPUL ÉS EGYBEN A VEP TÉRSÉGI DECENTRALIZÁCIÓJÁNAK TESZTPROJEKTJE IS. A FEVEP-PEL ORSZÁGOSAN ELSŐKÉNT HAZÁNK VEZETŐ KLÍMAVÉDELMI ÉS FENNTARTHATÓSÁGI PROJEKTJÉNEK TELJES HELYI (MEGYEI) TÜKÖRPROJEKTJE IS MEGVALÓSULT FEJÉR MEGYÉBEN – PÉLDÁTLAN TÁRSADALMI SZÖVETSÉGRE ÉS EGY ÚJ VEP MEGYEI LISZENSZRE ÉPÜLVE, SAJÁT TÉRSÉGI KIVÁLÓSÁGI VERSENNYEL, DÍJÁTADÓVAL ÉS OKTATÁSI MODULLAL – A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT VEZETŐ SZEREPVÁLLALÁSA MELLETT.

 

A decentralizált modell és a helybe adott licencia, egyben a VEP központ által módszertanilag támogatott és ellenőrzött megvalósítás minden várakozáson felüli magas részvételt és elsöprő sikert aratott, mind az önkormányzati, mind az iskolai és diák pályázatok esetében.

A VEP jogtulajdonosa, Dr. Molnár Ferenc alapító beszédében kiemelte a helyi közösség erejét és szerepét a sikerben, és azt, hogy a korábban legnagyobb társadalmi szövetséget maga köré szervező BAVEP (Baranya Megyei VEP)-et is messze meghaladó társadalmi szerződés köttetett Fejérben az állam, az önkormányzatok, a vállalkozói szövetségek, a szakmai szervezetek, az egyetemek és kutatóhelyek, a civilek és az egyházak, továbbá a jövő generációkat is képviselő oktatási és szakképző központok közös belépésével, amit a szereplők programokban vállalt aktív szerepvállalás is megerősített.  

Molnár külön köszöntötte a számos díjazott diákot és kiemelte: volt olyan iskolai projektelem, amire önmagában 1.000 diák pályamű érkezett be, de az is példa nélküli, hogy a teljes oktatási blokkban pályázó diákok száma meghaladta a megyei aktív alap és középfokú oktatásban részt vevő diákok számának 10%-át.

Szintén röviden bemutatta azt az Új Nemzeti Fenntarthatósági Rezsicsökkentési Programot (ÚNFRM), amelyet a VEP az utóbbi fél évben BIG4-os tanácsadókkal és számos nemzetközi kutatóval közösen dolgozott ki,  és amit éppen a napokban nyújtott be a Miniszterelnök úr felé hivatalosan is, s amely a teljes lakosság energetikai rezsicsökkentésének fenntartható és piaci modelljét tartalmazza javaslatként, de már konkrét piaci teszt projekt eredményekkel és teljes energetikai és pénzügyi modellezéssel és számításokkal.

{ postion: fixed; left: 0; bottom: 0; right: 0; }