A SAINT-GOBAIN MAGYARORSZÁG LETT „2020 LEGZÖLDEBB MAGYAR NAGYVÁLLALATA”

A VIRTUÁLIS ERŐMŰ PROGRAM (VEP) 2020-BAN IS ÉRTÉKELTE ÉS PONTOZTA MAGYARORSZÁG KÖRNYEZET- ÉS KLÍMATUDATOS, TÁRSADALMILAG FELELŐS VÁLLALATAIT. A PÁLYÁZATON TÖBB DIMENZIÓBAN IS KIEMELKEDŐ ÉRTÉKET ELÉRVE A SAINT-GOBAIN LETT MAGYARORSZÁG LEGZÖLDEBB NAGYVÁLLALATA.

A VEP 2020-AS KIEMELT VÁLLALKOZÁSI ÉS ÖNKORMÁNYZATI PÁLYÁZATI EREDMÉNYEINEK KIHÍRDETÉSÉT KELET-KÖZÉP-EURÓPA PIACVEZETŐ FENNTARTHATÓSÁGI PROGRAMJÁNAK VEZETŐI A MOST INDULÓ FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉTRE IDŐZÍTETTÉK, AHOL A VEP ÚJ LAKOSSÁGI PROGRAMJÁNAK ELSŐ ELEME IS ELINDÍTÁSRA KERÜL.

 A francia hátterű, több mint 350 éves Saint-Gobain, Európa egyik legpatinásabb folyamatosan működő társasága, a Párizsi Tőzsde egyik legrégebbi alapítású tagja. A Saint-Gobain a világ első 100 innovatív ipari csoportja közé tartozik, jelenleg több mint 1000 vállalatból áll, több mint 180 ezer főt foglalkoztat.

Mind a cégcsoport, mind annak magyarországi leánya minden eszközével támogatja a természetes és épített környezetünk ápolását, megóvását és körültekintő fejlesztését célzó tevékenységeket - a következő generációk lehetőségeinek fenntartására orientált, társadalmilag felelős modellben.

A Piros Attila által vezetett hazai divíziók 2020-tól kezdtek együttműködni a VEP szakembereivel azzal a nem titkolt céllal, hogy a Saint-Gobain Magyarország a cégcsoport fenntarthatósági mintaüzemévé válhasson. Az együttműködés keretében az anyag és energiaáramok komplex felmérésre kerültek és olyan célok vállalására kerül sor 2025-ig (azaz 5 éven belül), mint a nem újrahasznosítható hulladéktermelődés 50%-os csökkentése, vagy az ipari szennyvízkibocsátás 80%-kal való csökkentése a 2010-es bázishoz képest.

2050-ra vállalásra került a teljes körkörös gazdasági ökoszisztéma bevezetése, azaz hogy a cég ne termeljen nem újrahasznosítható hulladékot, továbbá, hogy akár innovatív, kacsolt fejlesztések révén is, de érje el a teljes karbonsemlegességet.

Elindult az energiafogyasztás radikális csökkentése, ill. a megújuló energiaforrások részarányának folyamatos bővítése és az üvegházhatású gáz kibocsátás megszüntetése – a megmaradó energia mixen belül, ill. ahhoz kapcsolódóan.

A Saint-Gobain bekapcsolódott a klímaváltozással összefüggő kérdésekkel foglalkozó non-profit szervezet, a Carbon Disclosure Project (CDP)-be. A VEP szakembereivel új Klímastratégia és Fenntartható Akcióterv is készül 2021-ben, amelyben a digitalizáció nyújtotta előnyük között: a kockázatcsökkentés és mindennemű környezeti baleset megelőzését célzó jelző és információs rendszer is megjelenik majd.

Bevezetésre került az az eljárás, hogy minden nagyobb üzleti, vagy beruházási döntés előtt fenntarthatósági hatástanulmányok készüljenek, melyek a helyi érdekeltekkel és szervezetekkel közösen kerüljenek megvitatásra – a lokális biodiverzitási optimum megtalálása érdekében.

 A vállalat termékeivel kiemelten támogatja az egyes épületek energia-hatékonysági és takarékossági felújítását.

A VEP új vállalkozásának a 10 év alatt 1 Millió lakóingatlant energetikai felújítását katalizálni kívánó Első Magyar Zöld Beruházási Integrátor Zrt. (EMZBI) első modell-programját támogatandó 8 szociálisan hátrányos helyzetű, többgyermekes család ingatlanjának olyan felújítására szövetkeztek a Saint-Gobain és a VEP szakemberei, amelyekben nem csak a komfortérzet lesz sokkal jobb a benne élők részére, de minimálisra csökken az épületek rezsije is. A projekt szociális célja mellett tudományos, kutatás-validációs célt is szolgál: ennek kapcsán gyakorlati számokkal kerül pontosításra az EMZBI ingatlan-felújításokat támogató, innovatív, mesterséges intelligenciával működő, digitális, egyablakos, a lakosságot és a KKV-kat egyarát támogató új eszköze és szolgáltatása a MAPAK, azaz az Első Magyar Projekt Automatizációs Központ, amellyel ingyenesen, vagy közel ingyen, egyablakosan és egyszerűen férnek majd hozzá a lakosok és a KKV-k az épületenergetikai felújításokhoz kapcsolódó uniós és hazai támogatásokhoz, a javasolt műszaki megoldások leirataihoz, ill. igény esetén banki, vagy egyéb forrásokhoz, kivitelezéshez, anyagokhoz, műszaki ellenőrzéshez, üzemeltetés-támogatáshoz és egyéb, közte biztosítási szolgáltatásokhoz.

A VEP és a Saint-Gobain Magyarország az EMZBI és a MAPAK kapcsán hosszú távú stratégiai együttműködésről határozott.

 

{ postion: fixed; left: 0; bottom: 0; right: 0; }