Passzold vissza, Tesó! – használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány

Lapul a fiókban egy-két régi mobil? Most végre a helyükre kerülhetnek!

Negyedik éve fut a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet hirdetett meg és amelyhez a PTE és a kamara 2 éve csatlakozott, a Baranya Virtuális Erőmű Program keretében.

Az idei első kampányszakasz 2021. május 1–én indult és június 30–ig tart.

A kampány egyre népszerűbb, 2018 óta több mint 640 helyszínen, összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.

Mobiltelefonjainkhoz olyan ásványok szükségesek, melyek kitermelése súlyos környezetvédelmi veszélyekkel jár, ráadásul a munkát gyakran rabszolgasorba kényszerített gyerekek végzik. Ilyen a koltán bányászat is, mely Afrika szívében gorilla-populációk élőhelyét dúlja fel. Az esőerdők irtása kézenfogva jár az orvvadászattal, melyek együtt fokozottan védett fajokat sodornak a kihalás szélére.

Gondold végig, hogy szükséged van-e új telefonra, hozzd el régi telefonjod a gyűjtőpontokra! A körforgásos gazdaság elvei szerint a visszagyűjtött telefonokból a feldolgozás során kinyert fémek újrahasznosításra kerülnek.

„Minden egyes cselekedet számít. Minden nap, minden ember tehet a változásért!” Dr. Jane Goodall


A kampányban résztvevő vállalatok, szervezetek, intézmények, magánszemélyek a következő módon juthatják el a használt készülékeket: http://kovet.hu/passzold-vissza-teso-kampany/

A cégeknek, vállalatoknak, intézményeknek nem kell külön regisztálniuk, hanem az összegyűjtött telefonokat a fenti linken megadott elszállítási lehetőségek kiválasztásával tehetik meg, megadva a dobozon zárójelben, hogy Pécsi Tudományegyetem – BAVEP és küldjék meg a zoldegyetem@pte.hu címre a feladó szervezet nevét, kapcsolattartó nevét, e-mail címét, a feladás módját, időpontját, a feladott csomag tömegét és a csomagban található mobiltelefon/GPS/táblagép számát. A visszagyűjtő dobozokban kizárólag adatmentes és használaton kívüli mobiltelefont, GPS-t, táblagépet lehet elhelyezni. Kérjük, ne dobjanak bele egyéb elektronikai berendezéseket! 


Nem a kampány keretében, de amennyiben van olyan informatikai eszköz (asztali számítógép, laptop, táblagép), ami leselejtezésre vár, de működőképes és hátrányos helyzetű települések, vagy eszközhiánnyal küzdő közoktatási vagy más intézmények részére felajánlanád, azt a zoldegyetem@pte.hu e-mail címre jelezzd és keresünk rá célintézményt.

{ postion: fixed; left: 0; bottom: 0; right: 0; }