MEGALAKULT AZ YBL MIKLÓS ÉPÍTŐIPARI KUTATÁS-FEJLESZTÉSI, INNOVÁCIÓS ÉS OKTATÁSI TUDÁSKÖZPONT

A Saint Gobain Magyarországgal, több egyetemmel és kutatóhellyel, oktatási és foglalkoztatási szereplőkkel és vállalkozásokkal partnerségben létrejövő új központot megalapító dokumentumot Dr. Molnár Ferenc, mint alapító, a Virtuális Erőmű Program (VEP) és a Virtuális Hulladéklerakó Program (VHP) nevében is ellátta aláírásával.

Az új központ célja a fenntartható fejlődést és a körkörös gazdaságot a jelenleginél jobban szolgáló építőipari szakember gárda, szervezési és menedzsment rendszerek felépítése, ill. annak támogatása – digitalizált folyamatokkal.

Az építőipar az építési tevékenység a magyar nemzetgazdaság egyik alapvető húzó ágazata, amely tevékenyen hozzájárul a gazdasági növekedéshez, ugyanakkor az elmúlt években erejét meghaladva komoly túlkeresletes helyzetben próbált megfelelni azoknak a piaci kihívásoknak, amely elé a fejlesztési és beruházási piac, ill. a környezeti és társadalmi elvárások állították.

A hulladékok ökoszisztéma szemléletű hasznosítása, a fenntartható fejlődéshez illeszkedő energia-és anyaghatékony kivitelezés, illetve a KKV-s és lakossági igények tömegesen, elfogadható áron való kiszolgálását biztosító digitalizált előkészítés és lebonyolítás-menedzsment szintje nem követte az elvárásokat – egyben jelentős gazdasági ás klímavédelmi lehetőséget hordoz. Ennek kiaknázásához egyes K + F + I projektek felgyorsítására, az oktatási és képzési szint emelésére, illetve új, mesterséges intelligenciával és IT-val támogatott megoldások bevezetésére van szükség az építőiparban.

A Saint-Gobain Hungary Kft. kezdeményezésére Pilisvörösváron létrejövő új YBL Miklós Építőipari Tudásközpontnak éppen ezek generálására jön létre, melyben Virtuális Erőmű (VEP) és Hulladéklerakó Programok (VHP), illetve az azokat működtető Magyar Innováció és Hatékonyság Kft (Mi6) mellett alapító tag lett két magyarországi Egyetem (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pannon Egyetem) a Felnőttképzők Országos Szövetsége és a Munkaadók és a Gyáriparosok Országos Szövetsége is.

A Saint-Gobain Hungary Kft. 2021-ben az „év zöld vállalata” címet vehette át a Parlamentben a VEP 10 éves jubileumi díjátadó gáláján többek között egy olyan dekarbonizációs elemzés és akcióterv a VEP-el és annak szakértőivel való elkészítéséért, amelynek megvalósítása a Párizsi célokkal összhangban 2050-re zéró karbon szintre csökkentené a vállalat kibocsátását, és amely azóta a Saint-Gobain párizsi központjában is mint globális jó gyakorlat került az asztalra és hamarosan elindulhat a nemzetközi kiterjesztése.

Dr. Molnár Ferenc, a VEP és egyben a Mi6 tulajdonosa elmondta: a klímavédelem és a fenntartható fejlődés felé vezető úton is a Delphoi jósda ajánlásának megfogadásával („Ismerd meg önmagad!”) indulhatunk el – ehhez kellenek a fenntarthatósági és klímavédelmi, ill. dekarbonizációs felmérések és elemzések és ezek alapján tűzhetők csak ki az egyéni és kollektív célok.

Molnár, aki 2006-2007-ben a kezdeményezője és egyik szerzője is volt az első magyar Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia elkészítésének mintaként emelte ki a Saint-Gobain-nel közös decarbonizációs elemzést, amely alapul szolgálhat majd más – magas költsége okán elsősorban nagyobb – vállalatok részére is, de elismerően szólt hazánk összteljesítményéről is ezen a téren, hiszen az utóbbi 2-3 évben szakértői becslések szerint közel 600-800 ilyen elemzés készült Magyarországon.

Ennek a komoly mértéknek 60-70%-a önkormányzatoknak, ill. társulásainak klíma, vagy fenntarthatósági stratégia címén, ill. akciótervként (SECAP), a fennmaradó több mint 1/3 pedig vállalati célközöségnek készült. Büszkén emelte ki, hogy a VEP szakértői hálózata cégként, vagy magánszemélyként közel 200 ilyen munkában vettek, vagy vesznek részt – kisebb-nagyobb mértékben, amely munkák kb. fele piaci szereplőket, másik fele önkormányzatokat érint. A klíma- és fenntarthatósági stratégiák „piaca” Molnár elmondása szerint kiválóan és jó példa módjára működik hazánkban: egy egyedi, és nyugat-európai árszinteket is elérő, komolyan versenyző, vállalkozási célcsoportú szegmens érintő elemzések (több 10 e, akár 100 e EUR-s árakkal) mellett a Kormányzat és az EU központi minta-modelljének (a fenntarthatósági és klímastratégiákra a KTSz, a SECAP-okra a Covenant of Major’s standard) köszönhetően az európai árszint töredékén, kvázi fillérekért készülnek a közösségi megrendelőknek szóló szakértői munkák: kisebb településekre 3-500 e Ft-os, nagyobb városokra, vagy MJV-kre 1-2 M-s nettó átlagos árakon.

Az összehasonlíthatóságot és mérhetőséget is támogató elemzési sablonok mellett a kapcsolódó uniós kiírások (TOP, EFOP és KEHOP) is komoly árkorlátokat tartalmaznak: a KEHOP 1.2.1-beli br. 20 M-s teljes pályázati összeg kevesebb mint 10%-a fordítható stratégia-alkotásra. A fennmaradó 90% szemléletformálásra és helyi akciókra költhető el – ami komoly és minőségi partnerséget és fenntartható közösségek építésének lehetőségét is biztosítja.

Jellemző helyzet, hogy a VEP csapata az alacsony önkormányzati szakértői árak okán több esetben (2021-ben közel 50 önkormányzatnál) teljes körűen le is mondott az ellenszolgáltatásról, hiszen a szerződések jogi költségét alig érte volna el a díjazás, és csupán társadalmi felelősségvállalásként, ingyenesen készítették el – a jellemzően kis méretű – települések dokumentumait, sőt még az Európai Bizottsági elfogadást is leegyeztették Brüsszellel. Ezzel követendő példát is állítva a többi piaci szereplő elé a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségből – jegyezte meg a Mi6 tulajdonosa.


{ postion: fixed; left: 0; bottom: 0; right: 0; }