Virtuális Erőmű Program (VEP) 10. jubileumi Parlamenti Díjátadó Gála

A VIRTUÁLIS ERŐMŰ PROGRAM (VEP) TULAJDONOSÁNAK KEZDEMÉNYEZÉSÉRE A PARLAMENTBEN MEGALAKULT AZ ELSŐ NEMZETI KLÍMAVÉDELMI SZÖVETSÉG – MÁR CSAK PAKS ELŐZI MEG A VIRTUÁLIS ZÖLD ERŐMŰVET, AMI 2021-RE ELÉRTE 2030-AS VÁLLALÁSAIT

Közel kétéves előkészítő munka eredményeképpen a Virtuális Erőmű Program (VEP) 10. jubileumi Parlamenti díjátóján került sor Magyarország legnagyobb méretű klímavédelmi és fenntarthatósági szövetségének hivatalos létrehozására. A VEP tulajdonosának ötlete alapján felállított NKSz-ben az ország megyéi és a Virtuális Erőművet üzemeltető Mi6 részvételével a teljes országot lefedő fenntarthatósági hálózat jöN létre és épül fel a következő években.

A VEP közben minden várakozást felülmúlva nőtt és 2021-re elérte 2030-as céljait: Paks után hazánk második legnagyobb erőműve lett.  

Kelet-közép Európa piacvezető, Európai Bizottsági díjas, ENSz és EU-s jógyakorlat fenntarthatósági mintaprojektje, a Virtuális Erőmű Program (VEP) 10 éves jubileumi, egyben XII. díjátadó gálája, melyet Dr. Áder János köztársasági elnök fővédnökölt, valóban ünnepire sikerült.

A VEP tulajdonosa és ügyvezetője, Dr. Molnár Ferenc ismertetve a VEP utóbbi 2 évének eredményeit bejelentette: a VEP minden várakozást túlszárnyalva olyan mértékben nőtt 2020-2021-ben, hogy mostanra elérte a 2030-as céljait. Már csak Paks kapacitása nagyobb, mint a legtisztább magyar erőműé.

Kitért arra is, hogy ebben a két évben gyakorlatilag a teljes önkormányzati szektort sikerült a program mellé állítani, közben – számos új, innovatív, mesterséges intelligenciával támogatott megoldással – közel 10-szeresre nőt a vállalkozási tagok száma, és elindult a lakossági VEP is – saját közösség-építési applikációval és az ingatlanok felújítását műszaki szakmailag és állami támogatás-elérés szempontjából is segítő új start up-okkal.

A program védnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács elnöke, Dr. Szili Katalin kiemelte, hogy: Magyarország legnagyobb zöld erőműve, egyben immáron a 2. legnagyobb erőműve, CO2 egyenértékben, sőt „virtuális erdőben” is ki tudja fejezni idéntől eredményeit: a VEP hazánk éves CO2 kibocsátásának közel 10%-át váltaná ki, azaz több, mint 2 teljes megye méretével azonos a CO2 kiváltása. Mindez virtuális erdő egyenértékesben: kb. 7,5%-pontos erdősültség-növekménnyel, és ehhez 6,1 M virtuális tölggyel és közel 3,8 M HA kontinentális virtuális erdővel egyenértékű.

A legzöldebb önkormányzat díjat idén Pécs városa, a legzöldebb vállalkozásét a Saint Gobain Magyarország a legzöldebb megyéét pedig Fejér megye vehette át, de a legnagyobb energia-megtakarítást hozók között volt a MOL, a Penny Market, az Avalon Park, a Teva Gyógyszergyár és a HELL Energy Magyarország is. 

Stratégiai megállapodás született az ELTE-vel, a Vállalkozók Országos Szövetségével (VOSz) és az Országos Kórház Főigazgatósággal (OKFO) is.

A VEP a pandémia ellenére 2 év alatt közel 1000, elsősorban vidéki klímavédelmi és fenntarthatósági célú szemléletformáló rendezvényt valósított meg. Az ezeken és digitális felületein elért lakosok száma meghaladja az 1 Millió főt, azaz a teljes magyar lakosság 10%-át.

Az idei év legnagyobb sikerének azt tartja Molnár a 2030-as célok elérése mellett, hogy a Megyei Önkormányzatok Szövetségének (MÖOSz) aktív közvetítésével, közel kétéves tárgyalás-sorozat eredményeképpen valamennyi megye társalapítói belépésével, a VEP kezdeményezésére és tagsága mellett létrejöhetett Magyarország legnagyobb klímavédelmi hálózata, a Nemzeti Klímavédelmi Szövetség (NKSz).

A Szövetség célja – amely az Alkotmányból vezeti le a jövő generációk jogát egy fenntartható világhoz – , hogy minden olyan szervezet és személy klímavédelmi törekvéseit támogassa, akik alkotó és együttműködési szándékkal tenni szeretnének a klímaváltozás ellen. Ehhez egy megyénkénti KlímaPont szervezetrendszert is létrehoznak majd a jövőben.

Kiemelkedő siker, hogy a VEP kockázati tőke-alapjának segítségével a közel 100 jelentkezőből az utóbbi években 15 céget mentoráltak és juttattak komoly (van akit milliárdos) forráshoz az EMVITIS digitális platformjának is köszönhetően, amelynek mintáját azóta már több állami cég is átvette. Ebből 8 cég esetében sikerült az exit is – azaz  a piaci célra való értékesítés.

A VEP tulajdonosa hangsúlyozta, hogy a VEP jövő időszaki legnagyobb vállalkozása a „lakossági VEP” felfuttatása amelyben egy új, fiataloknak szóló frontális online és applikációra alapozott klímaplatform, a V-Go mellett, egy mesterséges intelligenciával támogatott, a vidéki lakossági ingatlanok felújítását szakmailag és támogatás-szervezésben is segítő, egyszerű, egyablakos online program az EMZBI (Első Magyar Zöld Beruházás-szervező Integrátor modell) segíti majd a lakosságot a legrezsicsökkentőbb, egyben a legolcsóbb felújítás megtervezésében és finanszírozás, ill. kivitelezés-szervezésében. Erre a VEP már egy új startup-ot is alapított.

A hazai építkezés mellett visszatér a nemzetközi bővítés is: a pandémia ellenére egy direkt brüsszeli forrást elnyerve erre a célra, újra expanzív nemzetközi kiterjesztést is elindít a VEP, de a korábbiaktól eltérően immár pénzügyileg önfenntartó, ún. franchise modellben – első körben 6 Európai országot megcélozva.

{ postion: fixed; left: 0; bottom: 0; right: 0; }